Sociaal werk zoals het bedoeld is

Bouke Goedhart aan het woord

De Sociale Teams Helmond zijn net een paar maanden op stoom. “Er is in korte tijd al veel werk verzet,” vertelt directeur Bouke Goedhart (44). “Cliënten zijn naar ons overgedragen, medewerkers zijn in dienst getreden. We mochten vrijwel alle medewerkers van de oude Sociale Teams verwelkomen. En daarbij nog zo’n 50 nieuwe mensen. Over sollicitaties hebben we niet te klagen. Veel mensen voelen zich aangesproken door ons verhaal, zijn enthousiast over de opdracht. Het is mooi om te zien hoe iedereen de schouders eronder zet. De eerste maanden voelen een beetje als een start up. Is er geen koffie? Dan rijdt er wel even iemand naar de winkel om die te halen. Samen aanpakken, samen iets opbouwen geeft een goede energie. Ik verwacht dat we in mei de volledige personele bezetting rond krijgen, dan zitten we op zo’n 95 fte, omgerekend 110 tot 120 medewerkers.”

Met de paplepel

Bouke zelf heeft het ook goed naar de zin bij STH, in zijn nieuwe rol als directeur. Zijn achtergrond in de ICT en managementervaring bij een sociaal werkorganisatie in Nijmegen komen hier goed van pas. Bouke woont in Elst met zijn vrouw, twee puberdochters, een hamster en een kat. Zijn hart ligt bij het welzijnswerk, dat hij met de paplepel ingegoten kreeg. Zijn vader was voorganger en het hele gezin was actief in de kerkgemeenschap. “We kregen thuis altijd veel mensen over de vloer, van alle rangen en standen, met ellende en geluk. Daar krijg je als kind wel iets van mee. Iets voor mensen kunnen betekenen beschouw ik als zinvoller dan een product of dienst verkopen.” Bouke is zelf geen zorgverlener geworden, daarvoor vindt hij zichzelf te ‘blauw’. Hij voelt zich het meest thuis bij het optimaliseren van processen. Lachend: ”Ik hou van planmatig werken en samen met anderen projecten in goede banen leiden. Als je mij geboeid wil houden, moet je me vooral complexe problemen laten oplossen. Bij STH kom ik dus zeker aan mijn trekken.”

Op koers

De doelstelling van STH - 80% van de inwoners zélf ondersteunen - is volgens Bouke ambitieus, maar op termijn wel haalbaar. “Het hoeft ook niet meteen, we zijn een lerende organisatie. Je hebt soms te maken met hele pittige casussen, zoals huiselijk geweld, dan moet je goed kijken wat nodig is. Hoe te handelen bij zwaardere casuistiek, daar wordt goed over nagedacht. We gaan ondertussen door met de afgesproken koers. Treetje voor treetje beklimmen we de berg. De acties in het jaarplan worden één voor één afgevinkt. Een volgende stap is het dashboard inrichten waarmee we de resultaten kunnen monitoren. En vanaf de zomer gaan er ook sociaal werkers op de vindplaatsen werken. Bijvoorbeeld op scholen, bij de huisarts en in het ziekenhuis. Dan zitten we nog dichter op de inwoners en kunnen we nog sneller de juiste lijntjes leggen.”

Werk en privé

Dat er nog genoeg te verbeteren en te leren valt, vindt Bouke logisch. “We zitten pas in de opbouwfase. Daar heeft iedereen begrip voor, ook de gemeente. De wachttijd voor cliënten vinden we nu nog te lang. Dat komt omdat we bij de start van 2022 een grote hoeveelheid casussen hebben overgenomen en er momenteel veel indicaties aflopen. Dit zien we echter als een tijdelijke situatie.” Een tijdelijke piek in het werk is ook niet erg, vindt Bouke, als het daarna weer wat normaler wordt. “De boog kan niet altijd gespannen zijn.” Hoe houdt hij zelf zijn werk en privéleven in balans? “Ik werk momenteel flink wat uur per week, een beetje hybride. Waar mogelijk probeer ik fysiek aanwezig te zijn op de wijklocaties, zodat mensen me makkelijk kunnen aanspreken. Soms moet ik overdag met mijn dochter naar de ortho en daar is dan ook ruimte voor. In mijn vrije tijd kan ik de knop goed omzetten. Dan vind ik het leuk om met mijn gezin een escape room te bezoeken of een fictief moorddossier op te lossen, met een borrelplankje erbij. Apparaten in huis hacken en opnieuw automatiseren vind ik ook ontspanning, bijvoorbeeld dat je de gashaard kunt bedienen met je stem.”

Groot hart

Bouke omschrijft STH als een betrokken, vrolijke en energieke club medewerkers. “Iedereen heeft een groot hart voor de inwoners, dat merk je aan alles. Als het belang van de client in het geding is, dan worden ze geraakt, dan gaan onze mensen de barricades op. Dat is een drive die ik erg waardeer. We hebben net samen de kernwaarden geformuleerd: vertrouwen, veiligheid, duidelijkheid en samen verantwoordelijk. Mensen staan er niet alleen voor, we doen het echt samen. STH heeft bewust geen kant en klaar format uitgerold, omdat we willen dat medewerkers meedenken over hoe ze het graag willen. Daartoe nodigen we ze voortdurend uit.” Wat hij jammer vindt, is dat er door corona geen gezamenlijk startmoment is geweest. “Daarom gaan we in april met z’n allen een leuke dag organiseren, een soort kennis- en ontmoetingsfestival voor STH-medewerkers. Ik verheug me erop om iedereen daar bij elkaar te zien!”
Publicatiedatum: 05 maart 2022